Opstellingen

Vanuit mijn praktijk bied ik verschillende soorten opstellingen aan. Je kan daarbij denken aan familieopstelling of een organisatieopstelling. Maar wat is een opstelling eigenlijk? 

Wat is een opstelling?

Tijdens een opstelling wordt een systeem in de ruimte opgesteld. In een familieopstelling wordt het systeem van je eigen familie neergezet Ook overledenen of buitengesloten personen horen in dit systeem. Een systeem kan ook je samengesteld gezin of je werkplek zijn.

Er zijn vele redenen waarom een systeem uit balans kan gaan, maar het overkomt iedereen en alle systemen. Het vinden van de reden van de disbalans kan informatie geven waardoor de balans weer gevonden kan worden. Je kan daarbij denken aan een persoon die een plek in het systeem heeft aangenomen die niet van hem/haar is. Daar is een reden voor geweest, maar het verstoort de balans in het systeem. Het was nodig, maar nu werkt het niet meer.  

Tijdens een opstellingsdag bestaat de groep uit 5 tot 15 personen. Die personen zijn onderverdeeld in vraaginbrenger en representanten.

De opstellingsdagen zijn in "de Deel" van mijn praktijk in Leusden. 

Vraaginbrenger

Er is tenminste altijd 1 vraaginbrenger.

De vraaginbrenger wil meer inzicht krijgen in zijn/haar gedrag ten opzichte van een bepaalde situatie en wil beweging hierin krijgen. Een aantal voorbeelden van een vraag zijn:

  • Ik kom steeds weer in bepaalde situaties terecht die niet prettig zijn, hoe komt dat? 
  • Ik loop soms vast door een terugkerende patroon dat niet behulpzaam is, hoe blijf ik er uit?
  • Ik heb last van stress en voel een gebrek aan oplossingsruimte. Hoe krijg ik meer ruimte?
  • Ik durf in situaties niet volledig mezelf te zien. Hoe komt dat en hoe kan ik mij meer laten zien? 

Representant

Het grootste deel van de groep is representant. Zei doen mee in de opstelling van de vraaginbrenger en vervullen een rol die ze tijdens de opstelling krijgen. Het bijzondere aan representant zijn is dat de rol die je speelt vooraf niet duidelijk is. Je hebt geen breefing vooraf, maar gaat af op je gevoel. Zoals mijn collega Anke zegt: "je sluit aan op iemands wifi." Soms wordt je neergezet een andere keer mag je met je intuitie een plek in de ruimte zoeken.  Wat er ook met je gebeurd, je mag er vanuit gaan dat het gedrag en de gevoelens die je ervaart in die rol passend zijn voor de situatie. Redenen voor een representant om mee te doen:

  • Het is de eerste keer dat je meedoet aan een opstelling
  • Thema die worden ingebracht hebben raakvlakken met jou
  • Je vindt het leuk om mee te spelen 

Hoe gaat een opstellingsdag?

Samen met een collega leid ik deze dag. Een van ons begeleid de vraaginbrenger de ander zit langs de kant om waar nodig sturing te geven. 

We starten met koffie en/of thee. Vaak kent de groep elkaar niet, dus beginnen we met een voorstelrondje. Iedereen heeft zijn/haar eigen reden om mee te doen en heeft eigen thema's om mee te werken. Deze horen wij ook graag van jullie. We geven kort uitleg over systemisch werken en kijken naar vraagstukken over wat een opstelling is en zet je eigen gezinsopstelling neer om inzicht te krijgen wat een opstelling is en hoe deze vanuit thuis is meegegeven. Vervolgens is het tijd voor een korte pauze. 

 

Vraaginbrenger 1 legt de situatie uit en stelt de werkvraag. Al werkend wordt het duidelijk welke rollen er zijn en welke representante deze gaan invullen. De situatie krijgt vorm onder dit vergrootglas en de dynamieken vinden plaats. De ingewikkeldheden worden zichtbaar en ontrafeld. Voor de vraaginbrenger en representanten een spiegel van zijn of haar eigen werkelijkheid. Ik kan hier meer over vertellen, maar ik wil vooral voorstellen dat je het gaat ervaren. Na deze opstelling wordt iedereen naar zijn/haar ervaring gevraagd en vooral wat heeft het van toepassing op jouw eigen leven. Wat herken je van de geschetste situatie en of rol. Daarna is het weer tijd voor een kleine pauze. 

 

Afhankelijk van de groep zijn er 2 a 3 vraaginbrengers. Waarna de dag wordt afgesloten met de vraag hoe je eigen thema vandaag aanbod is gekomen. 

 

En dan?

Een opstelling heeft als doel de dynamiek in een systeem zichtbaar te maken. Door te zien en te ervaren wat er speelt en soms zelfs letterlijk afstand te nemen van de situatie kan je een verandering inzetten. Wanneer dezelfde situatie zich voordoet zal je eerder begrijpen wat er gebeurt en zelf een verandering in kunnen zetten, omdat jouw plek binnen dit systeem helder voor je is. Jij bent alleen verantwoordelijk voor jouw plek in het systeem.

Wil jij ook eens meedoen, heb je een vraag of je wil even overleggen? Bel of app mij via 

FAQ

Kan ik alleen komen naar een opstellingen dag? 

Jazeker kan dat. De meeste groepsleden kennen elkaar niet. Daarom beginnen we met een voorstel rondje en gedurende de dag hoor je persoonlijke verhalen van iederen en leer je elkaar snel kennen

 

Hoe kan ik een vraag inbrengen? 

Per opstellingsdag hebben we maximaal 2 á 3 plekken voor vraaginbrengers,  Wil je graag jouw vraag inbrengen overleg dit van te voren met mij. 

 

Mag ik een rol als represntant weigeren. 

Ook dat kan. Het is wel interesant om na te gaan wat maakt dat je een bepaalde rol niet wil aannemen. Maar daar kunnen we het later met je over hebben

 

Gaat mijn situatie anders zijn na een opstelling? 

Nee de situatie zal het zelfde zijn, maar jij hebt het inzicht gekregen om weer de touwtjes in handen te hebben. Jij kan de verandering inzetten. Het kan zijn dat de situatie minder pijnlijk iis dan voorheen, wat maakt dat je andere keuze's maakt. Het kan ook zijn doordat jij ander gedrag laat zien een ander zich ook anders opstelt. 

 

Mijn vraag is nogal prive, hoe wordt hier mee omgegaan. 

Gelijk bij de start bespreken we dat alles wat er tijdens de opstelling gezegd wordt onder ons moet blijven. Daarnaast heeft iedereen persoonlijke verhalen die hij/zij in de groep legt. Vertrouwen dat het onder ons blijft is nodig. Daar staan wij op. 

 

Welke opstellingsdag past het beste bij mij? 

Ik bied opstellingsdagen aan met een thema. Je kan in de agenda zien wanneer welke dagen zijn, maar je kan mij ook contacten om te overleggen. Ik hoor graag van je.